Herbár bylinkový

Kvety do herbára som si zbierala od detstva. Nikdy som si však žiadny nezaložila, ani neviem prečo. Kvety ostali povkladané medzi stránkami kníh. Zabudnuté. Nepoužité. Zbieranie bolo istým spôsobom poznávaním a zbieraním liečivých byliniek na čaj a druhou obsesiou bolo a je hľadanie štvorlístkov, čiže sa tu prelína úžitok s utópiou.
Niektoré rastliny poznám, iné sú mi neznáme, ale poznávam ďalej.
Kvety na papier pripevňujem prešívaním na stroji. Využívam náhodu, šijem z opačnej strany a kombinujem dve rôznofarebné nite. Prešívanie kvety uväzňuje na papieri. Dopĺňa ich, podporuje, pohlcuje, potláča... Niektoré ešte dokresľujem. Kresba dotvára pohľad na rastlinu, jej rôzne obdobia a časti. Alebo premieňa vysušené vyblednuté byle na fantaskné, nereálne kvety. Popisok slúži len ako strohá informácia k bylinke, o jej úžitku a účinkoch.

V tejto časti sú vybrané niektoré bylinky. Zakonzervované, prišité na papieri, uväznené. Vybraná rastlina, bylinka, kvet je okrem špeciálnej výšivky doplnená názvom a niektoré aj textom o jej možnom využití a účinkoch.






























Komentáre

  1. Malování (nejen) rostlin mě strašně baví. Ale vylisovat skutečné exempláře to už je horší. Prostě nikdy nevypadají tak krásně, jak by asi měly a to nemluvím o těch, co mi zplesnivěly. Zvažuji, že si koupím už nějaké vylisované květiny do herbáře a pak s nimi budu kouzlit. Když sleduji tady ty krásné výtvory, tak mě to láká čím dál víc.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Herbár kreslený

Herbár vyšívaný